sunnuntai 16. joulukuuta 2012

Harrastus joka muuttui opiskeluksi

 Minua on pyydetty tekemään postaus tanssitaustastani, jee!  Ajattelinpa siis vastata kyseiseen pyyntöön ja kertoa harrastuksestani, joka on kylläkin nykyään opiskelua ammattiin.
 Aloitin jo ihan pienenä, n. 4-vuotiaana, käymään "satujumpassa". Sitä ei varsinaisesti tanssiksi voi kutsua, sillä oikeastaan vain hyppelimme musiikin tahtiin ja leikimme leikkejä. Mutta kyllä sekin jonkinlaisen pohjan tanssiharrastukselleni antoi. Kuusivuotiaana kävin noin vuoden verran paritanssin alkeissa, kunnes sitten lopetin koska paria ei löytynyt millään. Tämän jälkeen olen kokeillut ainakin hiphopia, bailatinoa ja discotanssia, mutta mitään niistä en ole enempää kuin puoli vuotta jaksanut harrastaa.
 7-vuotiaana innostuin taitoluistelusta ja aloin käydä luistelukoulussa. Luistelukoulussa jaksoin käydä kolme vuotta. Halusin kuitenkin jatkaa harrastustani ja kokeilin muodostelmaluistelua. Se tuntui heti mielenkiintoiselta ja aloin käydä harjoituksissa, joita tulikin heti enemmän. Siinä vaiheessa olin varma että minusta tulisi ammattiluistelija.
 Puoli vuotta muodostelmaluistelun aloittamisesta kokeilin ensimmäisen kerran balettia. Baletista innostuin oitis! Olin silloin 10-vuotias. Baletin aloittamisen johdosta aloin käydä myös jazztanssitunneilla. 
 11-vuotiaana tanssi, etenkin baletti, innosti minua niin paljon, että lopetin luistelun ja aloin käydä tanssitunneilla monta kertaa viikossa. Innostukseni tanssimiseen huomattiin, kun minut valittiin tanssikoulumme erikoiskoulutus ryhmään. Samoihin aikoihin nykytanssi astui kuvioihin ja harjoituksia alkoi olla paljon, mikä oli huippukivaa! 11-vuotiiana pääsin myös ensimmäisen kerran  tanssikilpailuihin. Se jos jokin oli jännittävää!
 Kesällä 2008, kun olin 12-vuotias, minut valittiin balettioppilaitoksen erikoiskoulutukseen. Se oli yksi upeimpia hetkiä elämässäni. Erikoiskoulutukseen voivat pyrkiä kaikki innokkaat baletin harrastajat ympäri Suomen. Erikoiskoulutus kestää kolme vuotta ja neljä päivää kestäviä kursseja järjestetään 3-4 kertaa vuodessa.
 13-vuotiaana, seitsemännellä luokalla, sain tanssia ensimmäistä kertaa elämässäni soolon. Silloin tiesin, että jonakin päivänä minusta vielä tulee balleriina!
 14-vuotiaana aloin tanssia balettia n. 6 tuntia viikossa. Sillon lukujärjestykseni näytti 12 tuntia tanssia viikossa, se oli aika paljon! Tanssi tuntui vielä harrastukselta, mutta noihin aikoihin päätin, että tulisin pyrkimään baletin ammatilliseen koulutukseen. 14-vuotiaana sain esittää variaation Oopperan suurella näyttämöllä. Se oli myös yksi hienoimpia hetkiä elämässäni.
  15-vuotiaana, viimevuonna, pääsin osallistumaan balettikisoihin variaatiolla. Se jos jokin merkitsi paljon! Kisoissa minua jännitti ihan hirveästi, mutta se oli silti upea kokemus! Osallistuimme kisoihin myös ryhmätanssilla ja saimme kunniakirjan. Kunniakirjan saaminen tuntui vain mahtavalta!
  Viime keväänä osallistuin baletin ammatillisen koulutuksen pääsykokeeseen. Pääsykoe oli kolmivaiheinen. Ensimmäisestä vaiheesta läpi pääseminen tuntui helpottavalta, kun taas viimeisestä läpi pääseminen ahdistavalta -tuloksia piti odottaa melkein kaksi kuukautta.
 Kahden kuukauden kuluttua pääsykokeesta tunsin itseni maailman onnellisimmaksi ihmiseksi, kun unelmani kävi toteen: minut valittiin opiskelijaksi balettioppilaitokseen!
  Seuraavat kolme vuotta vietän siis tanssin opiskelun parissa, eli elän unelmaani. Tulevaisuudessa olisi ihanaa saada tanssia myös ulkomailla!
 Jos teillä on vielä kysymyksiä tanssista (tai ihan mistä vain), vastaan niihin mielelläni! :)

21 kommenttia:

 1. Mä en tienny että alotit baletin vasta 10 vuotiaana :O luulin että joskus 7v. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jooo :D No mut nyt selvis sekin asia :)

   Poista
 2. Anonyymi19.12.12

  Moi!
  Löysin vasta blogisi, tää oli eka postaus jonka luin, mutta tosi ihana postaus :)
  Tiedätkö kuinka kova taso tuonne EK:hon on?
  Olen aloittanu baletin vasta puolitoista vuotta sitten ja olen käynyt kahdella viikkotunnilla, keskitason ja jatko-edistyneiden tunnilla.
  Takana minulla on monen vuoden tanssitausta jazzia, nykyä ja showta. Nyt minulla on tanssia 8 tuntia viikossa ja olen 14 vuotias.
  Olen nyt innostunut baletista tosi paljon, ja ensi kevääksi olen ajatellut ottaa balettia 5 tuntia, jos se vain on mahdollista.
  Joo, sun on ehkä pikkasen vaikee arvioida ihmistä jonka et ole ikinä nähnyt tanssivan mutta mun oli vaan pakko saada purkautua ja kysyä onko mulla mitään mahiksia päästä tuonne EK:hon. Onko kaikki menetetty vähäisen treenin ja myöhäisen aloitus iän vuoksi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No hei! Kiitoksia kiitoksia :)
   Mulla itselläni on vähän semmonen tunne, että EK:lle otetaan enemmän niitä joista näkee innostuksen tanssia kohtaan. Tottakai silläkin on väliä, millaiset taidot on sekä pehmeillä että kärjillä tanssittaessa. Luulen, että vaikka olisi kuinka hyvä, mutta motivaatio puuttuu kokonaan, ei ole niin varmaa tulla valituksi. Näin minä ajattelen :D 14-vuotiaana et voi välttämättä hakea EK:n ensimmäiselle luokalle, mutta toiselle tai kolmannelle voisit varmasti. Kuulostaa kyllä siltä, että olet lahjakas tanssija. Siitä vain hakemaan, ainahan kannattaa yrittää! Hyvä jos olet ottamassa enemmän treenitunteja. Itse kävin 2-3 kertaa balettitunnilla viikossa, kun aloitin EK:ssa. Enemmän tunteja käskivät silloin ottaa.

   Poista
 3. Voi että, sulla on aivan ihana blogi ! Ja oot tositosi kaunis ! :) Mäkin harrastin pienenä balettia, ja nyt on ruvennut harmittamaan ihan älyttömästi, kun menin sen lopettamaan... Olis niin mahtavaa osata tanssia !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No voi että, mieltä lämmittää ihanat kommentit! Kiitos paaljon! :) Vielä ehdit aloittaa baletin uudestaan.

   Poista
 4. tosi ihanaa, että oot jotenkin noin antautunut tanssille! :) harva oikeesti tosissaan harrastaa mitään... itselleni pianonsoitto on kyllä tärkeää, mutta motivaatio harjoitteluun on välillä ihan kadoksissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kyllä, on mahtavaa löytää se ihan oma juttunsa! :) Olisipa ihanaa osata soittaa pianoa... Osaatko soittaa mitään Michael Nymanin säveltämää kappaletta?

   Poista
  2. En ole ikinä soittanut mitään kyseiseltä säveltäjältä! Eniten tykkään soitella Chopinia, Beethovenia ja Sibeliusta :)

   Sinulle olisi muuten pieni haaste blogissani: http://rhapsodyinme-aino.blogspot.fi/2012/12/paivan-haaste.html

   Poista
  3. Oih, rakastan Chopinia! :) Ja kiitos kauheasti! Katsotaan milloin saan aikaiseksi sen tehtyä...

   Poista
 5. ihanaa kun oikeesti oot näin innostunut tanssista! harrastin balettia 6 vuotta mutta kun tuntimäärät alkoivat kasvaa, en enää jaksanut alkaa harjoittelemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihi, onhan se ihanaa! :) Vaikka välillä on kyllä mullakin motivaatio hieman kadoksissa... Ja ymmärrän, jos halusit pitää baletin vain harrastuksena. Harmi jos et sitten saanut ottaa haluamaasi määrää tunteja.

   Poista
 6. Anonyymi28.1.13

  Hei :)
  Googletin oopperan ammatillisesta koulutuksesta ja löysin blogisi! Luin oopperan sivuilta, että tanssinopinnot voivat painottua baletin lisäksi myös nykybalettiin- ja tanssiin. Olen itse lukion käynyt ja seuraavaksi haluaisin opiskella tanssin ammattilaiseksi. Olen tanssinut lapsesta asti pääaineinani nyky- ja jazztanssia. Balettia on tullut kuutisen vuotta tanssittua muiden lajien ohella ja tukena.
  Onko ammattiopinnoissanne sekä yo, että peruskoulu pohjaiset samalla luokalla? Ja mitä luulet, onko näin vahvasti nykytanssipohjaisella mahdollisuuksia päästä opiskelemaan balettioppilaitokseen? :)
  Kiitos jo etukäteen ajasta, jonka kulutat hölmöihin kysymyksiini vastaamiseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Anteeksi, huomasin kommenttisi vasta nyt...
   Balettipuolella opiskelevat ykköset ovat oma luokkansa ja kakkoset omansa. Nykypuolella sama juttu. Tunneillamme käy myös kaksi jo lukion käynyttä, yliopistossa opiskelevaa, näyttötutkintoa tekevää tyttöä. Eli jos nyt pääsisit nykylinjalle, tulisit luultavasti käymään samoilla tunneilla kanssani. Sinulla on varmasti hyvät mahdollisuudet päästä nykylinjalle, eikun yhteishaun kautta hakemaan vain! :) Kysymyksesi ei ollut ollenkaan hölmö! Toivottavasti vastauksestani oli edes hieman apua...

   Poista
  2. Anonyymi26.2.13

   Kiitos tosi paljon :) tuumailin että ei kai siinä mitään menetä, vaikka hakisikin! Jos ei pääse niin täytyy ottaa vaan kokemuksena, ja jos pääsee nii mikäpäs sen mainiompaa :D

   Poista
 7. moi
  no minä vasta äskettäin tämän blogisi löysin;) se on kuule hienoa et olet päässyt ihan sairaan pitkälle, meillä täällä takapajulassa ei ole mitään erikoistunteja... jos tahtoo käydä enemmän kuin kolme kertaa niin meidän pitäisi lähteä turkuun. tämä sun blogisi on upea, kiva postaus ja kaikkea... toivottavasti sä pääset ulkomaillekkin tanssimaan, isoille lavoille kuuluisuuksien kanssa. kaikkihan on mahdollista;)

  VastaaPoista
 8. Anonyymi22.2.14

  Moi!
  Kuinka taitava sitten olit pyrkiessäsi ammatilliseen koulutukseen? Minä olen pyrkimässä sinne tänä keväänä ja minua jännittää hirmuisesti! Aloitin baletin vasta 12-vuotiaana enkä tiedä riittävätkö taitoni tuonne... Montako hakijaa ammatilliseen koulutukseen suunnilleen haki? :)) Kiitoss

  VastaaPoista
 9. Olen hakemassa oopperaan sinne Nuorisoasteelle, niin tiedätkö että mitä niissä pääsykokeissa pitää tehdä/osata ja miten ne valitsee oppilaat? 😊💗

  VastaaPoista
 10. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista